Afgelopen week zaten we weer goed in de appels. Een goede reden om weer eens appelmoes te maken. Dat vinden de kinderen altijd heerlijk en zelf vind ik het stiekem ook erg lekker. Maar dan wel zelfgemaakt, want uit de supermarkt is het vaak waterig en worden er onnodig suiker en conserveermiddelen aan toegevoegd.

Het vervelendste aan appelmoes is het schillen van al die appels. En waarom eigenlijk? Want de meeste voedingsstoffen zitten juist in de schil. Denk hierbij aan vezels voor de darmflora en antioxidanten die helpen om vrije radicalen onschadelijk te maken. Natuurlijk is het nog gezonder om de appels zo te eten, want door het koken gaat er wel wat van de gezondheidseffecten verloren. Maar af en toe moet dit kunnen.

Dus maak het jezelf makkelijk en schil de appels niet. De klokhuizen verwijderen en de appels in kleine stukjes snijden is een klusje van 10 minuten. Zo gepiept dus. En je appelmoes is nog net zo lekker en natuurlijk voedzamer. Misschien nog wel lekkerder. Door er kaneel en rozijnen aan toe te voegen is het net een appeltaartje. Finger licking good! Wij eten de appelmoes vaak bij het ontbijt door de yoghurt. En voor de kinderen is het een lekker tussendoortje. Tip: je kunt een deel van de appelmoes invriezen.

In dezelfde categorie: Stoofperen zonder te schillen

Ingrediƫnten

voor 10 personen

  • 2kg appels
  • 2 kaneelstokjes
  • paar handjes rozijnen

Bereiding

bereidingstijd: 30 minuten

  1. Snij de appels in vieren en haal het klokhuis eruit. Snij ze in kleine blokjes. Schillen niet nodig.
  2. Doe een klein laagje water (ongeveer 0,15ml) in een grote pan met de twee kaneelstokjes. Leg de appels er bovenop.
  3. Kook de appelmoes in 20min zachtjes gaar. Roer af en toe goed door, zodat de appels verpulveren.
  4. Als de appelmoes klaar is haal je de kaneelstokjes eruit en roer je de rozijnen erdoor.