Vorige week kreeg ik van mijn moeder een zak aardperen uit de moestuin van haar buurvrouw. Ik had het zelf al een tijd niet gegeten en had er meteen oren naar. Een mooie gelegenheid om het weer eens op tafel te zetten. Ik deed het met wat ingrediƫnten die ik nog in huis had. Het werd een snackgerechtje voor de zondag: aardperen uit de oven met een lekkere dip van mayonaise met wasabi en dille. Eigenlijk zoals je ook een patatje mayo zou kunnen snacken, maar dan een stukje gezonder.

Aardperen behoren tot de vergeten groenten, ze worden in Nederland niet veel meer gegeten. Je vindt ze daarom niet in de supermarkt, maar vaak wel bij de natuurwinkel of groenteboer. Aardperen doen het goed als prebiotica. Ze verrijken de darmflora, dus een boost voor je immuunsysteem.

Aardperen behoren tot de knollen en het schilletje is dun. Je hoeft ze daarom niet te schillen, dus dat betekent tijdswinst in de keuken. Was ze goed, zodat er geen aarde achterblijft, zeker als ze uit eigen moestuin komen. Doordat de aardpeer een knol is, zijn de koolhydraten cellulair. Dat betekent dat de suikers in cellen van de plant liggen opgeslagen. Hierdoor komen de suikers langzaam vrij en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Dit in tegenstelling tot de aardappel, waarbij de suikers buiten de cel liggen, acellulair dus. Bij het eten van aardappelen komen de suikers snel in je bloedbaan terecht en zorgt het voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Vandaar dus dat een aardpeertje mayo een gezondere keuze is dan een patatje mayo.

Ingrediƫnten

voor 2-4 personen

Aardperen:

 • 700gr aardperen
 • 3 takjes dille
 • olie en peper

 

Wasabi-dillemayo:

 • 4el biologische (vegan) mayonaise
 • 2el wasabi
 • 3 takjes dille

Bereiding

voorbereidingstijd: 5 minuten | wachttijd: 45 minuten

 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Was de aardperen grondig en snij ze in grove stukken. Leg ze in een ovenschaal.
 3. Hak de dille fijn en strooi die samen met wat peper en olie over de aardperen. Roer alles goed om.
 4. Plaats in de oven voor 45 minuten. Schep tussendoor een keer om. De aardperen zijn klaar als ze zacht zijn.
 5. Voor de saus: hak de dille fijn en roer dit door de mayonaise samen met de wasabi.