5 Tips voor jouw goede voornemens

Heb jij een mooie lijst met goede voornemens gemaakt? Boordevol idealen en ambitie? Er is niets zo heerlijk dan dromen over jouw nieuwe leven in het nieuwe jaar! Om ze te realiseren moet je vervolgens wel aan de bak. Dat valt niet altijd mee, waardoor veel mensen het na een paar weken alweer opgeven. Wil jij dat niet laten gebeuren? Ga dan met de volgende tips aan de slag!

Woman running

Tip 1: Zorg voor een hoger doel
Stel bij iedere wens een paar keer de waarom-vraag. Waarom wil je minder snoepen, meer sporten, stoppen met alcohol of roken? Omdat ik wil afvallen. Waarom wil je afvallen? Omdat ik dan mijn oude broeken weer pas. Waarom wil je je oude broeken weer passen? Omdat ik me dan fitter voel. Waarom wil je je fitter voelen? Omdat ik dan meer energie heb. Waarom wil je meer energie? Omdat ik dan een leukere moeder, partner of collega ben. Of omdat ik dan kan voetballen met mijn kind/kleinkind. Jouw hogere doel is heel persoonlijk. Vul het voor jezelf in.

Tip 2: Van goede voornemens naar gezonde gewoontes
We zijn gewoontedieren. We doen minstens 95% van ons gedrag op de automatische piloot. We denken er niet bij na, we doen gewoon. Dat maakt gedragsverandering zo’n uitdaging, want het oude gedrag zit zo diep ingesleten! Maak daarom van je goede voornemen zo snel mogelijk een gezonde gewoonte. Over een gewoonte denk je niet na, je doet gewoon. Geef je brein de kans niet om na te denken, dan gaan de stemmetjes in je hoofd met je aan de haal. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Wil je stoppen met het drinken van alcohol: haal het niet in huis. Wil je meer bewegen: plan het in je agenda. Wil je gezonder eten: koop alleen onbewerkt voedsel. Zo kom je niet in de verleiding om toch een andere keuze te maken.

Tip 3: Zorg voor plezier en doe het samen
Wil je sporten? Kies dan een sport die je leuk vindt en doe het samen met een vriend(in). Alleen met lol hou je het vol. Hetzelfde geldt voor het stoppen van ongezonde gewoonten: zet er direct een gezonde gewoonte voor in de plaats. Wil je stoppen met het eten van suiker? Zorg voor een gevulde fruitschaal en een bak verse ongebrande noten. Ideaal als je toch even trek hebt. Als je dit samen doet, kun je elkaar steunen en samen lachen op de lastige momenten.

Tip 4: Doe het in kleine stapjes
De eerste stap is de belangrijkste. En als die haalt zorgt dat voor voldoening en motivatie voor de volgende stap. Zorg daarom voor concrete en haalbare doelen en bepaal de eerste kleine stap op weg daar naartoe. Wil je meer energie en minder kilo’s? Begin klein: bouw je koffieverslaving langzaam af in plaats van cold turkey. Wil je minder eetmomenten? Vervang je suikerrijke tussendoortjes eerst door suikervrije tussendoortjes. Wil je meer bewegen? Begin met een wandeling tussen de middag.

Net zo lang totdat het een gewoonte is geworden en je er niet meer bij nadenkt. Dan kun je de volgende stap zetten. Door iedere keer een klein stapje te nemen, ben je eind van het jaar de beste versie van jezelf!

Tip 5: Los je stress binnen 5 minuten op bij lastige momenten
De lastige momenten komen vroeg of laat natuurlijk altijd. En die geven je stress. Wees daarop voorbereid. Hoe zou het fijn als je dan zelf je stress kunt oplossen in minder dan 5 minuten? Daarna ben je weer vrij om te kiezen voor je gezonde gewoonte. Hoe je dat doet, leer ik je in de workshop ontstressen. Uiteraard kan dit ook privé in een 1-op-1 sessie. Neem daarvoor contact met mij op.

🌟 Ik wens jou een jaar waarin je al je dromen realiseert! 🌟

Los je stress op binnen 5 minuten

Leer hoe jij je eigen stress oplost in minder dan 5 minuten. Zo kun jij alle lastige momenten en uitdagingen in het leven aan. Zonder dat je hulp nodig hebt van iets of iemand anders!